Thursday, May 26, 2011

menjadikah??

ari nie saja2 mencari tips2 untuk mngatasi perut buncit. haha. shhh! diam2. rmai gadis2 mnghadapi masalah perut buncit nie. haha :P
adakah anda jga mngalami masalah perut buncit??

big belly jhat!! =,="

but! let me share sdikit anjakan paradigma yg boleh kta amalkn untuk mngatasi masalah ini. :)

1) Minum Banyak Air

Jika perut penuh disebabkan oleh penyimpanan air, anda sebenarnya dapat mengurangi masalah tersebut dengan minum air lebih banyak. Hal ini akan mencairkan konsentrasi sodium dalam tubuh sehingga meningkatkan jumlah air yang keluar dari sistem tubuh.

Minum lebih banyak air juga menjamin fungsi hempedu efektif untuk mengeluarkan bahan toksin.. Jangan mengubah pengambilan air saat diet kerana banyak bahan yang sulit dicerna dan dapat menyebabkan perut menggelembung.


2) Mengurang Pengambilan Garam


Terlalu banyak garam dalam diet menambah ektra sodium terhadap cairan tubuh yang memperlambat mekanisme sehingga mendorong air keluar dari sel. Akibatnya perut terasa penuh dan menggelembung.

3) Makan perlahan-lahan

Jangan makan gelojoh kerana ketika anda menelan terlalu cepat, udara tertahan dalam usus dan membentuk gas yang dapat mengakibatkan penggelembungan perut.

Duduk ketika makan dan kunyah makan secara perlahan-lahan. Makanan yang tidak terkunyah menjadi bahagian-bahagian kecil tidak dapat dicerna dengan sempurna yang kemudian menghasilkan banyak gas yang menimbulkan penggelembungan.


4) Pengambilan Serat

Serat adalah elemen penting dalam diet, tetapi untuk mengimbangi penyimpanan air yang menyebabkan penggelembungan, makanlah serat dalam buah-buahan seperti epal dan pear yang memiliki banyak kandungan air.


5) Awasi Ubat-Ubatan

Perut yang mengembang adalah efek sampingan dari pengambilan ubat.Aspirin kadang-kadang menyebabkan masalah perut yang mengakibatkan sembelit dan penggelembungan, termasuk pil kontrasepsi.


6) Hindari Sembelit

Sembelit didefinisikan sebagai memiliki lebih sedikit dari tiga kali buang air besar dalam seminggu atau jika terlibat ketegangan. Akibatnya perut terasa bertambah besar. Untuk merangsang isi perut, tingkatkan pengambilan serat dari buah-buahan dan sayuran, amalkan secara berterusan untuk menghindari fermentasi dan pengeluaran gas yang berlebihan.


7) Bersenam

Olahraga atau bersenam akan membantu menggerakkan cairan dalam perut yang dapat menyebabkan perut besar dengan mendorongnya keluar dari jaringan dan masuk aliran darah dimana akan dikeluarkan sebagai peluh atau dibawa ke hempedu untuk dikeluarkan sebagai air urine. Senaman yang disarankan seperti aerobik.


berikutlah sedikit ilmu kesihatan yg ingin dikongsikn :) selamat beramal :) perut dah surut komen taw! hahaha :)

Sunday, May 15, 2011

hana tajima look

i've tried this loose shawl ala2 hana tajima tu. haha. this how it goes. :P
seriously this kind of wearing pashmina is not very suitable for those yg xthan panas. haha.

Monday, May 9, 2011

a day that wrote new experience.

exam tggal lagi 1 paper saja lagi. hehe. paper biomechanics menyusul selepas paper fisiologi yg agak menghampakan tdi.

then, as for mngubati segala kehampaan after paper yg menghmpakan itu sya telah ke pasar mlm la ngn dak2 kos nie. pusing2 pasar mlm, i just bought a glass of air tauhu aka air soya la. cannot find anything that suite my hunger. why? because i'm freaking begging for mcd! haha. along the way kat pasar mlm tu mmbe2 tnya ' mira, nk bli apa?' jawapannya ' burger mcd ada x kat sini'. haha. sangat kurg bijak mncari bnda itu di pasar mlm.
but then, keinginan dipenuhi apabila dua shbat saya kata ' mira nk mcd ke? jum g kl sentral' waahhh!! bersyukur ke hadrat ilahi sbb mnjwab doa dalam hati nk mkn mcd dri sejak bla ntah. punya lama smpan! kempunan taw x!!

shinning eyes dajak ke mcd kl sentral. haha :P

so, mira, put n ila ( mreka yg menemani sya! tq!) nek la tren rapid untuk ke kl sentral :) bayar tiket rapid RM1.60 then nek tren.. haha. tu pon nk bgtawu, smpai2 kl sentral mata trus mencari2 mcd dimana. haha. then..........

mcd dah jmpa!!

then kami pon beratur dan buat la order masing.. sya order double cheese burger! nk mkn sangat!!
jgn la caya sangat yg triple tu. kempunan pun mkn double ja. haha :P

masa kitorg tgah2 mkn, suddenly dtg sorg pakcik nie.. dduk sebelah meja kitorang smbil buat tnda isyarat. ohh.. dia pekak, pastu dia hulur kat kitorg kad. dalam kad tu tulis la dia golongan kurg upaya n nk jual hasil kraf tgn diorg.. satu RM10.
saya ngn put bersepakat nk share2 duit bli la satu. dapat keychain satu. put smpan dlu, sbb share2 kn. sem dpan aku plak pnya giliran kot put! haha.

moral nk cta kt sini, kalau golongan2 mcm tu tolong saja :) mmg kadang2 ada org gunakn taktik2 mcm nie nk tipu masyarakat. itu satu bnda yg xptut kta bwat. mnggunakan penipuan untuk cri rezeki, sedangkn golongan yg sebenarnya mcm tu masih reti nk ikhtiar mncari duit. bkan meletakkan kekurangan mereka untuk dpt simpati semata2.
kesian la tgok golongan2 mcm nie. jual brg yg mereka mmpu nk hasilkan adalah salah satu cara diorg nk dapat duit dan tmpung kehidupan. mcm kita jgak musia biasa. bila dah xtawu mcm mna nk cari duit, msti terpikir nk bniaga. mcm tu la jgak golongan2 nie.

so jgnla mnegetepikn usaha mereka semata2 krana kekurangan mereka. ubah mentaliti kita, mereka juga ada hak nk meneruskan kehidupan. jangan terlalu dibuai kesempurnaan smpai melupakn mereka yg kurang sempurna dan memerlukan bantuan.

till then,



Wednesday, May 4, 2011

emotional breakdown~!

why people facing facebook 24/7? haaa... pnah x terpk knapa.. this is one of the topic that comes out for group discussion for one of my course subject. releven kan? knapa kta sangap sangat dgn facebook skrg ek....

antara jawapan yg dapat dikeluarkn melalui group disscussion itu adalah
  1. updates
  2. gossip
  3. sharing of information without limitation
  4. games!!
btolkan? mira nk fokus dgn game. sbb topik entry berkaitan dgn games yg disediakan oleh facebook. games dia best kn. and it needs attention since most of the game ada time duration for certain things mcm harvesting plant, feed fish, pick up dish and so on.

one of the games that makes me addicted is FISHVILLE


what interesting about this game is kta kna bela ikan... then ckup umur kta jual and gain coins along with sand dollars if kta dapat level up.
ikan dia ada bnyak jenis and chomel2 suma nya. the fishes are in vibrant color and nice pattern on their body...
see? cantik kn ikan dia?

apa yg boleyh mmbuatkn mira dapat emotional breakdown bla men game nie.. rupa2nya game facebook pon boleyh kena hack!! bkan nye profile yg x log out je boleyh kna hack.
my precious aquarium kna hack. ada org curik sya pnya sand dollar. :(
oh ya~! lupe plak. sand dolar tu mcm nie
usual amount of bnda nie ada dkat upper left side of the monitor. mcm nie

nmpak x? mcm org nie ada 2 la sand dolaar dia tu

huh.. sdeyh nya.. sand dollar hilang dari 4 tgal 1. kuang asam btol org yg curik tu. kalau korg nk tawu mcm mna game2 dkt FB nie boleyh di hack. cri la kt you tube. ada bnyak :P

sdeyh la.. kna kmpul blik sand dollar. tpi kalau kna curik lagi mcm mna?

p/s: games are not always bring disadvantages, sometimes it does bring benefit. mcm melalui game nie. dia mngajar kta tggungjawab nk kna jga ikan2 nie. kalau x bgi mkn dia mati :)

till then,


i'm dying for good food

tadi belek2 folder gamba adek dalam laptop nie. then jmpa la koleksi2 treasure moments wif my family. gosh~! *mama ayong miss home already even bru pulang ke UM pada hari isnin? =,="
haha. lantakla! home sweet home rite? ain't kolej sweet home! no place is much better than our home.. sape sokong? angkat tgan mcm saya~.. haha. okeyh. dah smbung blik.

belek2. bnyak gamba mknan! A'a suka amek gambar mknan. huuu.. I dont know why but recently I'm dying for good food. good food like good one! good food like even the aroma can trigger your salivary gland and secretes saliva unstoppable! haha. these are good food that stimulate my hunger even more.

1.) KEK BISKUT MERRY a.k.a kek batik
haha. gamba taken during Aidil Adha last tyme! lamanya xmkn kek nie. org pling2 pndai masak kek nie my beloved Auntie Linda. ouh. rindunye...


nie la kek batik pling sedap di tanah air :)
now meet the expert Auntie Linda. haha panggil Ciknda actually.



2.) HOME MADE STEAMBOAT PREPARED BY MAMA
picture taken by my sister masa UM tgah study leave, so I'm back home laa and having fever for almost a week. tpi its okeyh dugaan kecil diberi oleh - Nya nk uji iman kita. face it dengan tabah. mama prepare steamboat ats request ayah yg xtawu nk mkn apa. so kami ber-4 telah ke pasar mlm untuk mmbeli bahan2 yg diperlukan. then, inilah hasilnya

tgu untuk dikaut dan dimakan :)

3.) STEAK AT V.S
wahh.. nmpak mcm mewah kan mkn V.S ( Victoria Station). heemm.. mkn kat V.S nie staun skali adalah. this is during my 20th birthday ari tu, agak special celebration dia sbb ayah bawak mkn kat V.S as I requested and pling2 bes sbb all 8 of us ada! hee.. one complete happy family celebrating my birthday. sangat terharu. hee..

xbapa ingt la menu nie apa. something with mushroom sauce kot =,=" but nice :)
lihat kegembiraan kami mkn bersama :')

ayah teached my youngest brother using fork n knife :) thnx ayah for the treat! always love u!

my two brothers enjoying their steaks! xsdar camera dah. lapaq trok!

kata kat org aku pun sama. hahaha :D
tada.. food finished already :P


there you go folks. gambaq2 yang jumpa sampai buat rasa lapaq trok! haaha.. well, there are more valuable things i get actually. selain perut kenyang, kta dapat spend quality time dgn family. mkn sama2. enjoy dining on the same table membuat satu prasaan kasih syg wujud dalam family. have a try kalau xprcaya.

that all yea kawan2. need to go to buy some food kat cafe nie ngn ita, haha. tba2 mention nama dia kt blog. haha. till da next entry.

p/s: tgu taw entry THAILAND. still collecting stuff untuk di isikan dalam blog.

till then,




dont push me too hard

hye. xthan la tension exam. bleh x nk bwat pos lain bafore pos nk g thailand?
DONT PUSH ME TOO HARD!!!!








ok dah! sambung stadi. haha. mrapu ja entri.