Thursday, April 28, 2011

exam!!

dis week gadis kapur exam final laa!!




ahaha.. dis week dah abeh dah 3 paper, 2 subjek yg agak santai titas and english BUT 1 subjek killer ALGEBRA!! haaa.. algebra dah lpas dah tdi. cane? xmau komen. mlas nk ingt dah..
fokus untuk paper akan dtg.. :)

selalu kalau exam, di Facebook akn terpampang status mereka yang semangat, stress dan sedih. yg knpem2 slalu nmpak sedih laa.. haha. ini la fenomena melanda FB bla dak2 mula amek exam. well. itu la cara mereka2 ( termasuk sya dan rakan2..haha) melepaskn keluhan dan sesalan sbb dlu masa masa tgah bnyak, BANYAK sgt main! pastu dah knoi time exam dah nk sedih2. inilah kehidupan mnusia xsuka ambil peluang yg ada sepenuhnya, lalai.

apa2 pun. sedih ka gembira ke. perjungan tu jgn sekerat jalan :) kta kna habiskn apa yg kita dah mulakn :) jadi! stadi!

tgu cta pasal nk g THAILAND! excited! XD

Friday, April 22, 2011

time to brief people!

hi! i'm posting my second entry within 24 hours! gosh. how eager am I promoting my blog. haha. well, as i promised in my last entry about how the new course in University of Malaya can help the disabled? here's the thing. last year, faculty of engineering had open a new course under Biomedical Engineering department. the course is what I'm taking now which is Bachelor of Biomedical Engineering (Prosthetics and Orthotics)

Prosthetics? never heard of it. Orthotics? people related to Orthopedics? I think before I started to make everybody bored by reading junk without an introduction. Allow me to introduce to you about those things I mentioned earlier.
Prosthetics :
according to medicnet.com prosthetics, referring as prosthesis mean an artificial substitute or replacement of a part of the body. a prosthesis is designed for cosmetics or functional reason or both
this is a prosthetics leg. well.. not only human being can wear prosthesis. look at this :) :

a cute dog and elephant with prosthesis :) ok! lets move on to orthotics
Orthotics :
An orthopedic appliance or apparatus used to support, align, prevent, or correct deformities or to improve the function of movable parts of the body.
Also Known As: braces, splints

this is what the pictures in last entry i've showed to you :)
Here are few examples of orthosis :



and this pictures show one of the procedures for making an orthosis :)


* this procedure is for taking the shape of the patient leg :) want to see how the final result we get?


here it is :)
so. i
hope my explanation give you a picture on how we want to make a difference in helping the disabled. hope to see u soon in my next entry :)
p/s: do mind ignoring all grammatical e
rrors? =,=" Thank You :)

Thursday, April 21, 2011

impulse that trigger my topic :)

emm.. Hai.. ( dunno how to start) =,="

actually I've created this blog couple of years ago, but... I dont really know how to make use of it. haha. but then, after observing how people make use of their blog something interesting cross my mind. hehe. why dont I share to people about new things I'm experiencing nowadays.

well basically is not about what I do in my daily live. how things happened and give an impact to my life. (ok! done using english. mind if continue this in malay?)

lumrah manusia nak kn sesuatu yg sempurna smpaikan kadang2 kita memandang hina bnda yg xsempurna.

emm.. ini la berlaku dalam masyarakat kita sekarang nie. apa pandangn masing2 tntang orang kurang upaya? antara pandangan manusia tntang orang kupaya :
  1. "kesiannya dia"
  2. "malangnya nasib dia. Syukurlah kita xditmpa mcm tu"
  3. " dah bnda nk jadik kt dia, nk buat mcm mna lagi. "
  4. " nie msti ada buat dosa smpai tuhan bgi blasan mcm nie"
emm.. mmglah x dinafikan nasib manusia dah ditentukan. tpi kita kna sedar, jalan hidup yg kita lalui diberi pilihan. btol x? bukan mreka pinta nasib ditimpa smpai mcm tu skali. namun, sebagai insan yg sempurna, ada cara untuk kita memberikan pertolongan.

sebelum nie, mira sendiri xpernah terfikir pasal nasib orang2 kurang upaya nie. tpi lepas masuk kos yg mira amek untuk degree. persepsi terhadap diorg nie berubah sikit2. kita mula fikir apa prasaan diorg yang dlu nya normal mcm kita tpi lepas tu hilang anggota? diorg boleyh trima ke?
diorg perlukan sokongn dari keluarga serta masyarakat untuk mnghadapi keadaan baru.

hee.. bebel dah bnyak. next time, kta tgok mcm mna kos baru University of Malaya bleyh tlg golongan yang kurang bernasib baik nie :)

next entry:


nak tawu apa semua nie? tgu la :)

salam :)