Friday, July 22, 2011

POXP UM - day 2

hai!
masa untuk entri hari kedua d bangkok :) hehe..
hari kedua nie. pagi2 dah kna bgun then bkumpul dkat lobi untuk pergi ke Faculty of Medicine of Mahidol University..
tmpat tu xada la jauh mana. dalm 15-25 mnit dri hotel tmpat kitorg dduk tu :)
smpai2 kami breakfast! mkanan disediakn oleh phak university. sdap :)
lpas tu ada majlis prasmian untuk program POXP kami :)

ucapan dri phak Mahidul University :)

slide presentation :)

lpas abeh opening ceremony, kami ada tour mgenai traditional massage n herb in thailand.
usaha org2 thai nk memelihara perubatan traditional diorg ptot dcontohi. traditional thai massage n herb ni dijadikan satu course dkat Mahidol University. student2 dia blaja mcm mna nk mngurut dan mngunakn herba2 tradisional dalam perubatan diorg.

penjagaan mkanan untuk wanita lpas bsalin :)

kawan ksygan cuba rawatan wanita lpas brsalin. haha :P
rawatan nie untuk kecutkan vagina lpas brsalin :)


nie plak sauna :)
mmbantu btulkn blood circulation :)


pengiring n one of my classmate srnok kena urut. :P

kmi urut brpasangan. haha :)

habis berurut2, ktorg lunch :) lapar dh.. :P
lpas lunch kmi berjalan2 mngelilingi fakulti medicine :)

dah abeh jalan2. amek gmbar :)

lpas tu. kmi dbahagikan kpada 2 kumpulan. kami akn pegi medical library n museum.
facinating! dalam 1 faculty ada mcm2. smua nie dia provide untuk ksenangan student2 nya nk blaja medical. bgus kn? :)

welcome! :)

en.nas dan apa2 tu =,=''

cafe library dia.
awesome kan?! kalah starbuck pavillion pon!


gmba2 lain library dia ada dh dlm previous entry. after jalan2 n penat.
ptg tu kmi ada basketball match ngn student sana.
um mnang 12-10. congrats to all the players. :)
after main, kmi packs n blik. mlm mcm biasa kami ada post moterm n practice 4 tomorrow dinner.

till then,


Wednesday, July 20, 2011

POXP UM - day 1

lpas brief introduction pasal POXP tu.
let me stori sikit la ek. journey through out ktorg kt sana. basically, activity formal ngn phak university yg ktorg pegi tu 4 hari saja. pihak university yg ktorg brkolaborasi (btol ke eja nie?) tu ada lah pihak Mahidol University.
prancangan adalah untuk melawat Faculty of Medicine of Mahidol university.
faculty ini ada dalam Siriraj Hospital. dan jabatan Prosthetics n Orthotics dia pon kat sini :)nie bgunan faculty of mdicine tu

okey. hari prtama kitorg stat dgn bgun awal pgi sbb kata nk bas pkul 6 stgah pgi dpan kolej 4. so sume org pon trun lpas solat subuh.. awal sangat kn? hehe. kna grak awal sbb dijadualkn pjalanan train ktmb pkul 2 stgah mcm tu la...
smntara dalam train tu dah rmai2 nie, mmg train tu dah mcm kitorg yg bli. hehe.

kecerian kawan kesygan tgu kereta api :)

kecerian kwan2 dlm kereta api :)

kitorg smpai border dlm pkul 6 lebeyh. lpas tu dah xleh lah nk msj2 ngn syg kan.. sbb rate 1 sms 2 inggit. mmpu? xmmpulaa.. topup digi xjual kot kt sane.
so pgawai kereta api pon dtg mmbuka katil..

see? hehe. dah nk tdo dah... 0,O ngn sweater syg! :)

then, besok..
rise n shine! xsmpai lgi la.. :P

muke bru bgun.. dgn sweater. rndu :(

setibanya di stesen kereta api tu, kitorg pon naik bas mahidol university. mnuju ke hotel. kitorg mnginap dgn sawasdee khaosan inn. :)
after mandi sume2. kitorg pegi mkn. after mkn, kitorg ade free activity.
ktorg bpecah pada kumpulan. kumpulan sya pegi MBK mall. bes! :) kmi pegi naik tuk-tuk.

nasik sya mkn.. kongsi dgn zue.. zue suapkn. sweet x? hehe :)

ini la tuk-tuk. bes naik nie. :D

kwan2 sronok nek tuk-tuk :)

kt luar kawasan mbk mall :)

kawan sya trkesima. bju dijual 9.90 sahaja. hehe

pnat jln smpai ptg.. mlm klua lagi untuk mkn mlm.. lpas mkn post mortem n practice untuk psembahan mlm dinner. pastu? ape lagi.. tdo la.. dgn sweater pengubat rndu. sobs2.
nite. :P

till then,


Tuesday, July 19, 2011

something that others could'nt understand

Ibu dikaulah mawar itu,
Yang kupujai tiap waktu,
Yang kurindui wajahmu,
Yang kukagumi ketabahanmu.

entry kali nie bkan la nk tulis ttg ibu sya, ttpi ibu kpada ibu sya a.k.a my beloved grandmother. kadang2 ati nie rasa sayu sgt bila terkenang waktu opah dlu2 smpai skrg. knapa? my grandmother is now not be able do to do anything by her own. opah kena serangan strok tgah bulan mei lpas. since that, opah dah xboleh jalan, xboleh mkan sndiri n xboleh bcakap. skrg opah cuma mmpu terbaring saja. smua rutin harian kna ada org yg uruskn. kta yg mlihat pon sayu
rasa, inikan opah sndiri. tntu dia sndiri mrintih bla dia dh x mmpu bwat smua tu.

photo of my beloved allahyarham atuk n opah :')

skrg, opah tggal ngan kitorg skluarga. mama jga opah dgn adik-bradiknya dia yg tgal skitar kl. ada Makcik Linda, Cik Yan, n Cik Mas. Pak long plak dtg tiap2 mgu. sronok opah ada ank2 dtg jenguk dia. dlu opah slalu jga mlm2. mgkin xleh nk tdo. so, sya la tmankn opah.. :)
xpa opah. ayong akn tman opah :)
tdoq lmbat pon xapa :)
tpi skrg opah dh xsgt jga mlm. opah tdo je baik2 :)

nie waktu opah still boleh jalan. opah suka tgok bunga. :)
trun kt mama nie. mama pon suka jga bunga :)


skrg nie, bnda pling rndu, cekodok opah... :'(
cekodok opah sdap sgt! lembut.. bnyak pisang.. dlu kalau blik kmpung, tiap2 pagi sarapan msti ada cekodok. hehe. opah suka bwat sbb rmai cucu2 dia suka cekodok dia :)
pastu mlm2 mesti tdoq ngn opah dlm blik :)

lpas opah dh xbrapa kuat nk jalan, opah pkai wheelchair .
pkai wheelchair pon opah still boleh jln2 putrajaya :')

but since opah kna strok tu, mcm nie la keadaan dia.. :''(

opah dah xboleh mkn ikut mulut, so opah kna mkn ikut feeding tube nie. mkanan akn trus masuk kt perut. mkna tube tu
dmasukkan dalam prut

something like this. look alike. gmbar google saja.

nie toiletrist opah.

one thing i bought for opah kt bangkok. ubat opah kna hancurkn. untuk masukkn dlm tube..

so. itu saja. harap2 smua dpat amek iktibar yea. sygkn opah kita, mcm mna dia pnah curahkn kasih syg dia pada kita. ini smua dugaan untuk kita. Allah nk uji kesanggupan kita mnjaga org yg pnah mnjaga kita. bla dh bsar nti, kalau ibu kta sakit. jgalah mereka.
seorg ibu boleh jaga spuluh anak2 dia smpai bsar dan brjaya, ttpi spluh anak2 tadi, blum pasti sanggup jga seorg ibu. jgn la kta dalam kalangn yg xnk jga tu.


till then,


missing u :(

rndukn seseorg

nie org nyaa...

haih, awk.. knapa dok jauh sgt.. :( kalau penang sblah selangor kn besh :P
apa2 pon. sya ada bnyak brg nk bgi nie... antaranya adalah..... jeng2..
*bunyi dah mcm promoter.. teet! awk jgak yg ckp.. haha :D


spec ray ban.. mmpu?? of kos la x! nti dh mmpu sya bagi yep syg :P

chocolate?? sweet x sya? haha. ops! tipu.. chocolate lighter..
psst! nie bkan galakn untuk awk taw.. keep it bwat souvenir :)


forever n ever nie! hehe. :)

mkin rndu nie, jmpa bnda sweet2 ja rasa nk bli wak.. mcm mna nie? ada lgi dua blan cti.. nek cti boleh dapat sekotak adiah nk bgi kt syg nie. haha. prepare space yep kat umah sewa tu untuk adiah2 saya :)
hope to meet u soon. :)

POXP UM makes a history!

hai semua. wahh. lamanya x update blog. sorry yea..
sbnanya xbape nk pndai mncrik topik untuk disumbat dalam ruangan posting nie. hehe.

Alhmdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, short sem saya dah habis! hehe. exam dah lpas tdi siang..
harap2 result nti okey la kn. xmau dah la repeat.. sedeyh.. dah stadi pulun2 dah nie.. haa.. harap bleyh la pass dgn cmerlang. heheh..

calculus? hehe. blajaq 2 kali baru nk pham. lemba* kn? :(

okeyh! dah2.. meh nk cita pengalaman masa p bangkok, thailand aritu. trip ni diberi nama Prosthetics and Orthotics Exposure Program (POXP) . pencetus program nie adalah dri idea dri 2 org coursemate yg sgt brsemangat tgi untuk mmbina program kitorg.

ini epul, director of POXP

ini victor, asst director POXP

program nie bjalan sepanjang seminggu, 2 hari perjalanan pergi dan blik. program bru nk naik, so sponsor pon xdala nk meriah sgt. kitorg semua travel g bangkok naik kereta api ktm! hehe. eventhough lama tpi bes.. dapat tgok scenery dri malaysia smpai thailand. lagi pun travel ramai2. so xdelah boring. ada seniors yg bes bleyh borak2. :)

btol ckp orang, jauh perjlanan luas pemandangan. sronok pegi negara org nie walaupun xpayah naeik kapal terbang pegi jauh2. hehe. nie ada sdikit sbanyak gmbar untuk tatapan :)

pengalaman tgok pmbuatan prosthesis kt sana :)

how if dpt 1 library mcm nie? mmg dok xblik2. hehe. dah ada 1 dah jmpa kt thailand. blum tgok yg len lgi kn. stunning! o,O

hehe. ada bnyak lagi gmbar. nk tgok? tgu next entry! :)

till then,






Saturday, June 18, 2011

trivia ayah :)

tadi terbaca blog nawal : trivia ayah :) so, since dh lama xupdate blog. sory. went through alot this while. emm. jom jawab trivia ayah nawal :)

1. Apakah nama ayah anda?
- NOOR AZHURIL@AZHURII ADNAN

2. Gelaran yg digunakn untuk insan ini di rumah
- AYAH :)

3. Satu fakta tentang ayah awak
- OPAH KATA DIA MNGNDUNG AYAH 12 BULAN. O,o haha

4. Ayah anda suka
- MAIN GOLF

5. Lagu yg mengingatkn anda tntg ayah anda
- AYAH, AEMAN

6. Filem yg mningatkn anda tntg ayah anda
- HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA (sbb ayh subscribe astro first konon nk tgok )

7. Pengalaman bersama ayah anda yg xdapat anda lupakan
- wahh... mcm mna nk jawab yg ini. haha. terlalu bnyak detik,memori dan pengalaman sepanjang bersama ayah. ayah bnyak mndidik, membimbing, dan melindungi diri ini. segala yg telah dilakukn xakan dapt dilupakan. bnyak sgt!! trima kasih ayah atas segala yg telah diberikn. ayong minta restu dan halal kn mkn minum ayong slama ini. love u! :)

ayah saya! :)

Thursday, May 26, 2011

menjadikah??

ari nie saja2 mencari tips2 untuk mngatasi perut buncit. haha. shhh! diam2. rmai gadis2 mnghadapi masalah perut buncit nie. haha :P
adakah anda jga mngalami masalah perut buncit??

big belly jhat!! =,="

but! let me share sdikit anjakan paradigma yg boleh kta amalkn untuk mngatasi masalah ini. :)

1) Minum Banyak Air

Jika perut penuh disebabkan oleh penyimpanan air, anda sebenarnya dapat mengurangi masalah tersebut dengan minum air lebih banyak. Hal ini akan mencairkan konsentrasi sodium dalam tubuh sehingga meningkatkan jumlah air yang keluar dari sistem tubuh.

Minum lebih banyak air juga menjamin fungsi hempedu efektif untuk mengeluarkan bahan toksin.. Jangan mengubah pengambilan air saat diet kerana banyak bahan yang sulit dicerna dan dapat menyebabkan perut menggelembung.


2) Mengurang Pengambilan Garam


Terlalu banyak garam dalam diet menambah ektra sodium terhadap cairan tubuh yang memperlambat mekanisme sehingga mendorong air keluar dari sel. Akibatnya perut terasa penuh dan menggelembung.

3) Makan perlahan-lahan

Jangan makan gelojoh kerana ketika anda menelan terlalu cepat, udara tertahan dalam usus dan membentuk gas yang dapat mengakibatkan penggelembungan perut.

Duduk ketika makan dan kunyah makan secara perlahan-lahan. Makanan yang tidak terkunyah menjadi bahagian-bahagian kecil tidak dapat dicerna dengan sempurna yang kemudian menghasilkan banyak gas yang menimbulkan penggelembungan.


4) Pengambilan Serat

Serat adalah elemen penting dalam diet, tetapi untuk mengimbangi penyimpanan air yang menyebabkan penggelembungan, makanlah serat dalam buah-buahan seperti epal dan pear yang memiliki banyak kandungan air.


5) Awasi Ubat-Ubatan

Perut yang mengembang adalah efek sampingan dari pengambilan ubat.Aspirin kadang-kadang menyebabkan masalah perut yang mengakibatkan sembelit dan penggelembungan, termasuk pil kontrasepsi.


6) Hindari Sembelit

Sembelit didefinisikan sebagai memiliki lebih sedikit dari tiga kali buang air besar dalam seminggu atau jika terlibat ketegangan. Akibatnya perut terasa bertambah besar. Untuk merangsang isi perut, tingkatkan pengambilan serat dari buah-buahan dan sayuran, amalkan secara berterusan untuk menghindari fermentasi dan pengeluaran gas yang berlebihan.


7) Bersenam

Olahraga atau bersenam akan membantu menggerakkan cairan dalam perut yang dapat menyebabkan perut besar dengan mendorongnya keluar dari jaringan dan masuk aliran darah dimana akan dikeluarkan sebagai peluh atau dibawa ke hempedu untuk dikeluarkan sebagai air urine. Senaman yang disarankan seperti aerobik.


berikutlah sedikit ilmu kesihatan yg ingin dikongsikn :) selamat beramal :) perut dah surut komen taw! hahaha :)